5 DŮVODŮ, PROČ PRAVIDELNĚ ČISTIT/KONTROLOVAT UŠI VAŠEHO PSA

Preventivní kontrola stavu ušního boltce/ucha Vašeho psího kamaráda by měla být rutinou stejně jako třeba pravidelné vyčesávání Vašeho psa. U některého psa stačí čistit uši jednu za měsíc, u jiného každý týden.

1) Prevence – pravidelnou kontrolou uší Vašeho psího kamaráda, můžete zabránit vzniku ušního zánětu. Nečistoty, hnědavý výtok, začervenání a otok tvoří živnou půdu pro bakterie a kvasinky. Kromě toho se v uchu může vzniknout otok, který je pro Vašeho psa velice bolestivý. Při preventivním čištění ale tomu můžete zabránit.

2) Mechanické nečistoty – se psem se pohybujete venku – v lese, v trávě, hraje si na písku – musíte kontrolovat ucho, zda tam nezůstaly malé větvičky, plevel, osiny a opatrně je vytáhněte ven. Pokud ale ucho psa pravidelně nečistíte, může se stát, že rostliny (osiny, plevel, větvičky) doslova „projedou“ zvukovodem, což představuje velkou hrozbu pro zánět ucha.

3) Ušní svrab – ušní roztoči jsou vysoce nakažliví a nepříjemní parazité. Tito roztoči se živí právě ušním mazem a v závažných případech může vzniknout i zánět zevního zvukovodu. Jak zjistíte, že Váš pes má v uchu roztoče? Setřete z ucha malá kousek ušního a rozestřete tento maz na papír. Pokud uvidíte malé bílé skvrnky, je zřejmé že v uchu Vašeho psa jsou nepříjemní návštěvníci.

4) Nedoporučujeme čistit uši příliš často, protože i v uchu „bydlí“ i bakterie,které pomáhají udržovat ucho Vašeho psa v pohodě.  Příliš časté čištění by mohlo zničit přirozenou ochranu ucha /obranyschopnost před ušní infekcí. Pokud Váš pes NEMÁ  problémy s ušima, čistěte jeho uši přípravkem EcoEars maximálně 1x týdně.

5) Udržujte uši Vaše psa v čistotě, předejdete tak nepříjemným a bolestivým bakteriálním zánětům.